HTML

Oceana

Közösségelvű eszmetörténeti és politikai blog.

Friss topikok

  • samuelisdetsy: "úgy kell fát dönteni, hogy senki se féljen..." ;) (2013.02.17. 13:19) beköszönő

Archívum

beköszönő

2013.02.16. 17:25 civichumanist

Blogunk elindítását elsősorban két dolog motiválta. Egyrészt az eszmetörténet és a politikai filozófia iránti tudományos érdeklődésünk, másrészt a kortárs politikai diskurzusokkal szembeni elégedetlenségünk. Egyszerűen fogalmazva úgy látjuk, hogy az értelmes politikai diskurzusok egyik legfőbb gátja a politikai és társadalmi fogalomhasználat reflektálatlansága és felelőtlensége. Ez nem csupán az állampolgár, a politikus vagy a politikai tanácsadó/elemző tájékozatlanságából fakad, hiszen a politikai tudás adekvát formáját képezheti - bár más-más szinteken - egy kocsmai beszélgetés ugyanúgy, mint egy politikafilozófiai traktátus vagy éppen egy publicisztikai cikk.

A probléma inkább a modern politika strukturális sajátosságaihoz kötődik. Korunk "professzionális" politikája olyannyira instrumentális, voluntarista, elitista, szellemileg és ideológiailag igénytelen, sőt oligarchikussága, gazdasági érdekkötöttségei miatt szinte csupán a puszta disszimulációra korlátozott, hogy szükségét érezzük a tudományos reflexiónak és ismeretterjesztésnek. Természetesen nem várjuk el (sőt butaság is lenne ezt elvárni), hogy az akadémikus politikai filozófia vagy a hazánkban csak nagy jóindulattal intézményesültnek nevezhető politikai eszmetörténet diktáljon a napi politikának. Ám azt igenis fontosnak tartjuk, hogy a gyakorlati politikai tudást valamilyen módon visszacsatoljuk az említett tudományos diszciplínákhoz. Ez a politikai filozófia oldaláról elsősorban az alapfogalmak, alapértékek elméleti reflexióját jelenti, míg az eszmetörténet oldaláról ezeknek a szélesebb történeti kontextusba és ha szükséges komparatív perspektívába helyezését.

A tudományos reflexió mellett, azonban szólnunk kell saját elkötelezettségünkről is. Nem annak megvallásáról van szó, hogy vakon hinnénk bármely ideológiában vagy birkaként szavaznánk a modern kartellpártok bármelyikére is. Csupán igyekszünk tudatosítani, hogy a különböző értékek, intézmények, szociális vagy gazdasági struktúrák közül egyeseket előnyösebbnek és gyümölcsözőbbnek tartunk a politikai közösség(ek) működése szempontjából mint másokat. Hogy melyek ezek, az majd a posztokból kiderül.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oceana.blog.hu/api/trackback/id/tr795082309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2013.02.16. 19:16:06

na, lerághatom a körmöm a folytatásig :) ekkora cliffhangert!

civichumanist 2013.02.16. 19:18:06

@FOUREY: hamarosan minden kiderül. :)

ParSzab 2013.02.16. 23:37:58

A lehető legnagyobb jószándékkal, és valós névvel, had mondjam azt: nem szabad így blogot indítani, se írni, hogy minden második szó diskurzus, reflexió meg struktúra. Ez kb. 8 embernek fog szólni, és nekik is minek. "...történeti kontextusba és ha szükséges komparatív perspektívába helyezését..." Tudom hogy fiatal kutatóként úgy tűnik, ez "a nyelv", de ez nem az! Ez "egy" nyelv, és annak is érdektelen. Nagyon jó és fontos lenne amit akartok, de ebben az első lépés legyen az, hogy ezt a nyelvet kidobjátok és egy élőt választotok!

Parragh Szabolcs

samuelisdetsy 2013.02.17. 13:19:58

"úgy kell fát dönteni, hogy senki se féljen..." ;)
süti beállítások módosítása